A Marcalvárosi üzlet szeptember 21 - 28-ig ZÁRVA tart! 

Név: Jelszó:
2018.06.14.
Szalay Erika
Kedves Órások! A két nappal ezelőtt megrendelt P.C. órák ma tökéletes állapotban megérkeztek.Nagyon köszönöm, hogy soha nem okoznak csalódást...
2018.06.12.
Tisztelt Bálint Órák! A mai napon a futárszolgálat kézbesítette az Önök által szervizelt órát. Az óra ép, működőképes. Köszönöm szolgáltatásukat...
2018.01.27.
K.G.
Tisztelt Bálintné Szlatinszki Krisztina! Az órák a megbeszélés szerint, hibátlanul, kellően lepapírozva megjöttek. Köszönöm a ritka precíz...

Az Órás blogja

« 1 2 »
Már egy ideje elhatároztam magamban, hogy ezt a témát kerülöm, hiszen nem érdemelnek ezek a dolgok semmit sem. Úgy éreztem, elég, hogy a "Magazin"-ban összefoglaltuk az erről alkotott világképet, sőt a legtöbbször "luxus" hamis órákban felhasznált szerkezetet is lefotóztuk, hogy a mellette lévő eredetivel bárki összevethesse. Persze az anyag minőségét, az óra tapintását nem érzékelheti így neten keresztül.
Nagyon sok éves internetes vásárlói tapasztalatom és néhány csalódásom alapján mégsem jó tanácsot akarok nyújtani ahhoz, hogy elkerüljük az átveréseket, csak összefoglalom a tapasztalatainkat.
 
A hamis órák tulajdonosainak nagy része tudja, hogy az hamis. Ezeket az órákat általában nem maguk miatt, hanem a márka iránti vágy és a szomszédok miatt viselik. Egy biztos: nem a minőség iránti feltétlen elkötelezettség az oka, hisz akkor egy CASIO is jobb lenne.
Velük nincs gáz, csak ha megkérdezik, hogy mi lehet a baja, mert egyértelműen közöljük, hogy ezt a nem eredetisége miatt...

Fogadalmak, hiedelmek

2010.01.10. 22:47
Az Újév kezdete a legalkalmasabb arra, hogy fogadalmakat tegyünk, mit nem fogunk ezentúl csinálni, miből kevesebbet, miből többet, és mit másképpen…valami bejön, valami nem. Óránkkal kapcsolatban is teszünk magunknak ígéreteket egy-egy csalódás, negatív tapasztalat, vagy hír hallatán: „Ilyen márkát soha többet!”, „Elemes órát soha többet”, „Automata órát soha többet!”… és még sorolhatnánk, mi mindentől fosztjuk meg magunkat azért, mert egyetlen alkalommal valami nem úgy sült el, ahogy mi szerettük volna.
Itt van például az elemes óra esete. Sokan azért akarnak szabadulni tőle, mert egy elemcserekor rossz tapasztalatot szereztek. Pedig csak azon múlott, hogy nem jó helyre vitte be kedvenc óráját! Ezekből a csalódásokból persze számos új vásárlót szerez pl. a Citizen Eco-Drive (fényenergiával működik), vagy a Seiko Kinetic (mozgás energiából szerzi az áramot).
Sokan az „elemes csalódás” után automatát akarnak, mondván, abban nem...

JAJ! Ez egy automata óra!

2009.11.29. 21:51
Természetesen akik ezeket az írásokat olvassák, teljesen tudatos, és szakértő használói vagy leendő vásárlói a mechanikus óráknak.
Sajnos akiknek ez a bejegyzés igazán szólna, azok egy ilyen weboldalon mindössze az árakat figyelik. Pedig szívesen segítenék nekik a választásban a szakmai tapasztalatainkkal.
Rengeteg fórumon olvashatunk ezekről az órákról, megy az ETA-s vagy nem ETA-s kérdés, nagyon sokféle véleménnyel. Valahogy mégis olyan ez a téma, mintha a kérdésekre mindössze kereskedelmi, manipulált válaszokat, felületes okosságokat kapnánk itt az interneten, hát még a legtöbb óra-"szak"-üzletben.
Főleg ilyenkor, karácsony környékén, amikor hajlamosabbak vagyunk egy kicsit gyorsabban vásárolni, előfordul a mellényúlás.
Alig egy éven belül szoktak megjelenni az órásnál a "félrevásárlók", a következő problémákkal:
A múlt héten két, nagyon drága automata órát is behoztak, hogy késik, biztos az elem...
Sajnos a felvilágosítás hiányából adódik ez a probléma.
Az automata órák majdnem...

A hagyomány és a valóság

2009.10.10. 20:11
A szakemberek bármilyen témában egész életükben tanulnak. Az órák világában is szükség van erre, hisz a szerkezetek, a technológiák folyamatosan változnak. A kvarc vezérlésű órák között az alternatív energiaellátású órák, a sok funkciós stopperek nagyon komoly szakértelmet kívánnak. Persze a másik oldalon, az eldobható órák piacán nincs szükség szakértelemre. Az ilyen márkák (mert bizony vannak köztük nagy nevek is a divatszakmából) azt sem engedik, hogy az árusító helyen legyen egy szakember, mert az biztosan felhívná az érdeklődő figyelmét a termék silány minőségére.
A minőségi mechanikus órák világáért egy kicsit mindig a múltba kell tekintenünk. A legtöbb mechanikus órákkal kapcsolatos szabadalmat az 50-es évek  végéig bejegyezték már. Ebben a fejlődés mindig a múltba való visszatekintésen, és az alázaton múlik.
Minél öregebb órát hoznak javításra, annál nagyobb felelősség a javításuk, annál nagyobb szakértelmet kívánhat. Ez nem csak a karórákra igaz!
Édesapánk alig...

Svájci kacsák

2009.08.17. 19:46
Ha az ember Svájcban jár, csodálja a rendet, a tisztaságot, azt, ahogyan dolgoznak, a precízitást, a tájat, a hegyeket amik mellett hatalmas alázatot éreznek az ott élők. Szinte tökéletes, gondolnánk. Mint egy svájci óraszerkezet. Igen, ilyen környezetben lehet órákat gyártani, alkotni. A svájci órák hírességét a mechanikus óragyártás okozza. Nagynevű, apró, néhány emberrel dolgozó manufaktúrák gyártják itt a világ legkomolyabb óráit. Van piacuk, hisz létezik nem egy cég, amelyik előre 10 évre eladta a termékeit, azaz "tervezőasztalról". Egy-egy ilyen tünemény ára még egy általunk luxuskategóriásnak tekintett autó árával is vetekszik, vagy még több. És talán egy év alatt csak pár darabot termel egy ilyen cég. Ők a csúcs. Kicsi helyen, kézzel gyártva, díszítve, precízen, ahogy meg van írva az Ő nagy könyvükben (mert azt más nem ismeri, csak Ők!)
Rengeteg ilyen pár emberes cég van az ellenkező oldalon is. Kicsi helyen, egy-egy irodában koordinálják össze a gyártást. Olyan...

KIRAKAT

2009.08.17. 13:08
Ami mindent elárul gazdájáról. Hiszen nevében is benne van: „ki rakat”. Tegyük ki, amink van, ez mindenki számára látható, megismerhető, analizálható, ítélhető. Sok múlik rajta. Ha jól sikerült, bejön. A Kirakat- Nézegető is az üzletbe. Onnan már rajtunk múlik, merre alakul a dolog. Bizalmat nyerünk, közönyt szerzünk, vagy éppen ellenszenvet…
…vagy mi válunk a saját magunk kirakatává? Egy kicsit misztikusan hangzik… bekerülünk egy üvegkalickába, egy csapdába, ahonnan nincs kiút, csak ha elengedtek. Előtte persze jól leszívják az agyunkat. A tudást, amit felhalmoztunk. Méregetnek, tesztelnek, kérdésekkel bombáznak. Mindenképpen felelünk, hiszen ez a drogunk: a tudás, amit már csak kevesen birtokolnak. És milyen jó ezt kifejezni, szerepelni egy olyan dologban, amit már csak alig néhányan képviselnek! Tudják, hogy mindenképpen kiadjuk magunkból. Az információt, amire vágynak. Ami kell nekik ahhoz, hogy valahol máshol megkössék életük valószínűleg legfrankóbb...

Talán nem skatulyáznak be, ha órásként - a trendekkel egy kicsit ellenkezve - egy olyan szerkezetről számolok be, amiben elem van.
 Az inspirációt az okozta, hogy egy svájci óraszerető ügyfelünk a kezembe nyomta az egyik kedvenc óráját, hogy optikai felújítást hajtsak rajta végre. Az óra arca bár rendkívül szép, még gyémántok is vannak a számlapon, meg a lünettán is, mégsem ettől dobbant meg a szívem igazán. Inkább az volt furcsa, hogy a mutató másodpercenként ugrál, mint egy kvarc óránál.
 
A Rolexnek speciális a hátlapja, speciális szerszám kell a nyitásához! Az optikai felújításhoz minden esetben kiszereljük a szerkezetet...
 
Ennek a szerkezetnek utána kellett olvasnom. Ekkor derült ki számomra az a tény, hogy a Rolex - mint az 50-es években a legtöbb óragyártó - nagyon komoly fejlesztéseket hajtott végre az elektromos órák irányában. 1960 és 1990 között a Rolex 50 szabadalmat jegyeztetett be, ebből 21 elektronikus órákról szólt. Ez a kaliber...

Frissít szellemileg, fizikailag, a bőr fiatalodik tőle. Mindenképpen jó nekünk a szaunázás.
 
Már a strandon is néha odaadnám a névkártyámat egy-két óratulajdonosnak, hogy nyugodtan keressen meg egy új óráért, miután hazatért a nyaralásból, mert ami a kezén van, az most nagyon stresszes, és nem biztos, hogy túléli a mostani fürdését. Persze inkább iszom egy sört, és nem foglalkozom a kérdéssel tovább.
A válasz tapasztalatunk szerint a legtöbb esetben úgyis ugyanaz lenne: "de hát az eladó azt mondta, hogy ez vízálló!"
Na, legalább ebből is volt valakinek egy kis haszna...
 
Nyilván, ha egy óra vízálló -gondolnánk- akkor jó lehet a szaunázásra is. Főleg egy több száz méterig vízálló búvár óra.
Általában sok évi szaunás használat után jön vele a tulajdonosa, hogy eddig bírta, de legutóbb ez meg ez történt.
Először is a hőkülönbség az összes műanyag tömítést kikezdi, az üvegnél például darabokra törik, épp hogy az üveg nem esik ki mellőle.
A számlap festése megpattan...

Hajléktalan szerkezetek

2009.07.09. 00:07
Az IWC: International Watch Company. Svájci óragyár német nyelvterületen.
Kevés óraszerető ember van, aki ne viselne szívesen ilyen márkájú órát. A 19. század végén is így volt.
Igazi presztízs, érték és műszaki csúcs.
A cég a kezdetektől, 1868-tól csakis kiváló minőségű órákat gyárt.
Ma már van TV-nk, számítógépünk, sok kütyü vesz minket körbe. A 20. század elején a műszakiság az órákról szólt.
Akkor egy ilyen óra birtoklása volt az az igazi nagy érték, amire nagyon büszkék voltak. Persze akkor még zsebóra formájában, hisz a karóra a luxusok luxusa volt.
Kevesen birtokolhattak akkoriban ilyen órákat.
Nagyon megdobbant a szívem, amikor Jávor Pál hajdani karóráját javíthattam. Az IWC ezt a konstrukciót a mai napig használja kicsit átdolgozva.
A második világháború gazdasági és erkölcsi válsága aztán megváltoztatta ezeknek az óráknak és persze mindennek az értékét. Családok kenyere múlott azon, hogy eladják erekjeként őrzött arany, ezüst óráikat az emberek. Ha valaki nem adta el...

Mi az a DS?

2009.05.20. 22:05
Nos, én a kisebb öcsémet így szólítom, de ennek az az oka, hogy körülbelül 20 éve ráragasztottam ezt a becenevet, mert Csabinak hívják, és amikor Németországban vendégeskedtünk, a vendéglátóink csak nagy nehézséggel, DSOBI-nak tudták a nevét ejteni.
Szóval az órákhoz nincs köze a becenevének, bár Ő is egy CERTINA DS órát hord, és nagyon szereti. Persze automatát. Remélem, nem haragszik meg, hogy egy kicsit blogba foglaltam a nevét, de nekem a DS-ről mégis Ő jut eszembe először.
Mielőtt unalmassá válna a dolog, a DS-t a CERTINA alkalmazza már néhány évtizede a strapabíró óráinak az elnevezésére. Jelentése: Double Security, azaz dupla biztonság.
Azt, hogy a DS-t hogyan magyarázzák az eladók a boltokban, majd a magazinban leírjuk egy teszt során. A DS eredeti fogalmát szeretném egy kicsit taglalni. Vissza kell, hogy menjünk a hatvanas-hetvenes évekbe, amikor az órák zöme mechanikus volt, és egy-egy nagyobb odaütésre a szerkezet nem működött tovább. Csapok, csapágyak törhettek el a...

A szakma átalakult...

2009.04.11. 18:22
Az órákhoz, mint családunk életének nagyon fontos és beépült részéhez állunk hozzá.
Kicsit ösztönösen, hisz ebbe születtünk bele. Nagypapának, aki most 91 éves, 9 családtag köszönheti közvetlen, vagy közvetve, hogy órás lett.
Ma sajnos már csak hárman űzzük ezt a szakmát.
Az órákon keresztül a világ tendenciáit is megfigyeljük. Látleletünk van a fogyasztói társadalomról, a pénz centrikusságról, a profitorientáltságról, a globalizációról az órák különös világából. De van valami, ami mindezt feledteti, és mindent szembe állít az előbbiekkel:
Az ember ma már nem, vagy ritkán találkozik olyan dologgal, aminek a gyártását hiába próbálják teljesen gépiesíteni, minél nagyobb mennyiségben gyártani, de nem sikerül.
Ez a mechanikus óra.
Bár egy csomó ellenpélda van, hisz próbálkoznak a gyártásának a könnyítésével, olcsóbbá tételével, de ezekből nem sok jó sül ki.
A mechanikus óra gyártása manufaktúrák feladata, a nagyobb mennyiség még több dolgozót igényel, akik „két-kezi” munkájukkal...

« 1 2 »
AKTUÁLIS
2018.08.04.
FC RUNABOUT GMT AUTOMATIC
2018.07.17.
MEISTERSINGER LUNASCOPE
2018.07.12.
MONDAINE SUMMER COLLECTION
Korábbi "aktuális"-ok megtekintése »
HÍRLEVÉL
Név:  Irsz./település:
E-mail: Utca, hsz.:


Frederique Constant óra, Frederique Constant órák, Frederique Constant Győr MeisterSinger óra, MeisterSinger órák, MeisterSinger Győr Junghans óra, Junghans órák, Junghans Győr Certina óra, Certina órák, Certina Győr Tissot óra, Tissot órák, Tissot Győr Mido óra, Mido órák, Mido Győr swatch óra, swatch órák, swatch Győr Mondaine óra, Mondaine órák, Mondaine Győr SEIKO óra, SEIKO órák, SEIKO Győr Citizen óra, Citizen órák, Citizen Győr Edifice óra, Edifice órák, Edifice Győr Sheen óra, Sheen órák, Sheen Győr Protrek óra, Protrek órák, Protrek Győr
G-Shock óra, G-Shock órák, G-Shock Győr Baby-G óra, Baby-G órák, Baby-G Győr Casio óra, Casio órák, Casio Győr Joop óra, Joop órák, Joop Győr Esprit Collection óra, Esprit Collection órák, Esprit Collection Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Pierre Cardin óra, Pierre Cardin órák, Pierre Cardin Győr DKNY óra, DKNY órák, DKNY Győr, Donna Karan New York óra Lacoste óra, Lacoste órák, Lacoste Győr HERMLE falióra, HERMLE faliórák, HERMLE Győr Hirsch óraszíjak Marcco Győr ZRC Győr9022 Győr, Király utca 17. (Széchenyi tér) / 9022 Győr, Jedlik Ányos utca 18. (Eszterházy-palota) / 9024 Győr, Ikva utca 43. (Marcalváros)
Tel.: 06-96-335-015 / E-mail: info@orak.hu / www.orak.hu
weboldal tervezés: IRQ
©2009-2018 / Felhasználási szabályzat és adatvédelmi tájékoztató