Név: Jelszó:
2018.10.14.
Gemini36
Kedves Bálint órások! Én is megengednék magamnak egy enyhe negatív kommentet..talán sokak nevében. Nekem a Magazin..és Az Órás blogja évek óta...
2018.10.13.
Tamás
Tisztelt Bálint Órák! Engedjék meg, hogy a sok-sok pozitív visszajelzés mellett tegyek 1 negatívot is. Régóta figyelem weboldalukat és már...
2018.10.04.
KovácsPéter
Tisztelt Bálint órások! Nagyon örülök és egyben köszönöm a mai napon a Seikomra felszerelt szíjat és a csatot! Udvarias, precíz kiszolgálás...

Az Órás blogja

Jaj, ez egy automata óra! ...másodszor...

2012.04.15. 15:19

Ezen írás elődje több mint két éve született.

Az lett a legsikeresebb cikkünk(blog) eddig, pedig így visszaolvasva nem olyan sok információ volt benne. Az olvasottsága alapján mégis több, mint amit a kereskedelemben adnak.

Szeretjük a mechanikus órákat.

 

Sajnos nagy-nagy hígulás figyelhető meg ebben a témakörben (is).

Elnézést mindenkitől, aki már vásárolt, vagy fog vásárolni olyan automata órát, amelyben kínai szerkezet van, de tőlem erről itt hallanak utoljára, és soha nem fogjuk elvállalni javításra, legalábbis addig nem, amíg ennyire gyenge anyagminőséggel gyártják őket. Sajnos a pár év alatt, amióta piacon vannak ismeretlen, de jól csengő "divat"-óramárkákban, azóta feltűntek nálunk is az órásasztalon apró hibákkal, aztán beskatulyáztuk őket. És csakis ezt a skatulyát érdemli egy mechanikus óra, amivel már viszonylag új korában gond van. Nem írunk márkákat. A konstrukció ezeknél a szerkezeteknél határeset, hogy jó, de az anyagfelhasználás, megmunkálás nagyon gagyi.

 

Kínai automata
kínai mechanikus szerkezetek...

Ezek a szerkezetek már 10-20€ körül elérhetők. Jobb a kvarc Kínából! Először a hamis órákban tűntek fel, aztán már spanyol, német, amerikai és még sok ilyen-olyan  márkanév alatt kerülnek forgalomba.

 

Persze órás-demagógiám szól belőlem, nem vagyok elég modern -gondolhatná az olvasó.
Mégis számomra: egy jó minőségű automata vagy mechanikus óra a megvásárlás pillanatában azt ígéri, hogy örök darab!!! Természetesen a megfelelő és szakszerű karbantartások mellett.

Ez jellemző lenne egy Citizen vagy egy alap Seiko automatára is, de a legolcsóbb modelleknél a 6 éves karbantartás árát már csak rendkívüli érzelmi kötődés (mely a legtöbbször az óráknál kialakul!) miatt vállalja a tulajdonosa.

 

Egy az alábbiakban átnézhető konstrukciós csodának a karbantartásánál természetesen nem kérdés, hogy megéri-e a generál. Sőt! A ragaszkodás az ilyen daraboknál alakul ki még jobban! Persze egy ilyen óra szakszerű, becsületes felújítását követően hozzánk is kialakul a ragaszkodás.

 

A világ legismertebb, legtöbbet emlegetett, dícsért, szídott, de alig ismert szerkezete, amelyet 300000 Ft-tól akár több millióig megtalál az ember bizonyos óramárkákban, de egyre kevesebben. Ez az ún. Valjoux (valzsú) szerkezetnek becézett ETA 7750, és az ő változatai.

 

 ... egy limitált

Certinában...

 

 ...vagy egy Breitling

Navitimer-ben...

 

 ...sokszor

COSC

chronométerekben

 

Hát persze, ugyanaz a szerkezet van benne, csak az egyik egymilla, a másik meg fél, akkor inkább a feles a jobb, az jobban megéri... -olvasnám sok "hiteles" forrásban a neten.

Az ETA a szerkezeteket három csoportban gyártja. Az Elaboré, a Top és a Chronométre kategóriákban. A billegő, a hajszálrugó, a felhúzórugó anyagában van különbség, valamint a tesztelésben, díszítésekben, és még sok apróságban. Az apróság nem "apróság". A mi témánkban mindig a részletekben mutatkozik meg igazán a minőség. Mint mindenben amúgy szerintem.

 

Elaboré Top Chronométre
 Elaboré alkatrészei    Chronométre alkatrészei

Hivatalos összehasonlító

táblázat

 

Szakmánk sok minden tanulságot hordoz magában. Egy ilyen óra generálja minimum 6-8 órás folyamatos rendkívül szakszerű koncentrált munkát igényel. Részmunkát az óra 4 éves kora után nem vállalunk, szabályzást sem. Amikor egy mechanikus óra elkezdi a nyögdécselését, pontatlanságot produkál, nem működik olyan hosszan, mint ahogy azt eddig megszoktuk, akkor az un. részmunka, "tódozás-fódozás" nem segít, mert mi szakemberek tudjuk, hogy csak az segít az egészen hosszú távon, ami manapság sok mindenen segítene: szedjük szét, és rakjuk össze újra!
 

         
         
     
         
   
         
         

 

Egy mechanikus óra tulajdonosa előbb-utóbb szakembert keres az órájához.

Az igazi órás egy szükségtelen rossz a kereskedőknek, de a komoly óra ragaszkodó tulajdonosának öröm. Így van annyi munkánk: maga az utolsó reményem... ...ez a legtöbb kapcsolat kezdete. Nekünk egyszerűbb, a jó óra tulajdonosának olcsóbb, ha velünk kezdi. A vásárlástól! 

 

P.AKTUÁLIS
2018.11.10.
TISSOT SEASTAR 1000 POWERMATIC 80
2018.10.09.
JUNGHANS MEISTER MEGA
2018.08.04.
FC RUNABOUT GMT AUTOMATIC
Korábbi "aktuális"-ok megtekintése »
HÍRLEVÉL
Név:  Irsz./település:
E-mail: Utca, hsz.:


Frederique Constant óra, Frederique Constant órák, Frederique Constant Győr MeisterSinger óra, MeisterSinger órák, MeisterSinger Győr Junghans óra, Junghans órák, Junghans Győr Certina óra, Certina órák, Certina Győr Tissot óra, Tissot órák, Tissot Győr Mido óra, Mido órák, Mido Győr swatch óra, swatch órák, swatch Győr Mondaine óra, Mondaine órák, Mondaine Győr SEIKO óra, SEIKO órák, SEIKO Győr Citizen óra, Citizen órák, Citizen Győr Edifice óra, Edifice órák, Edifice Győr Sheen óra, Sheen órák, Sheen Győr Protrek óra, Protrek órák, Protrek Győr
G-Shock óra, G-Shock órák, G-Shock Győr Baby-G óra, Baby-G órák, Baby-G Győr Casio óra, Casio órák, Casio Győr Joop óra, Joop órák, Joop Győr Esprit Collection óra, Esprit Collection órák, Esprit Collection Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Pierre Cardin óra, Pierre Cardin órák, Pierre Cardin Győr DKNY óra, DKNY órák, DKNY Győr, Donna Karan New York óra Lacoste óra, Lacoste órák, Lacoste Győr HERMLE falióra, HERMLE faliórák, HERMLE Győr Hirsch óraszíjak Marcco Győr ZRC Győr9022 Győr, Király utca 17. (Széchenyi tér) / 9022 Győr, Jedlik Ányos utca 18. (Eszterházy-palota) / 9024 Győr, Ikva utca 43. (Marcalváros)
Tel.: 06-96-335-015 / E-mail: info@orak.hu / www.orak.hu
weboldal tervezés: IRQ
©2009-2018 / Felhasználási szabályzat és adatvédelmi tájékoztató